2014. január 2., csütörtök

Szokáskontroll (pl.: Hogyan küzdjük le az édességek utáni kínzó sóvárgást?)

Kép forrása: www.grandrapidscenterformindfulness.com
Poór Mariann cikkéből másolok ide egy részt, ami jobbára agykontrollos technika, de szerintem annyira jól le van írva, miként kivitelezhető a dolog, hogy olyanok is megpróbálkozhatnak vele, akik nem vettek részt tanfolyamon.
 
Az agykontrollosok akkor használják ezt a technikát, ha meg akarnak szabadulni egy rossz szokásuktól, és helyette egy újat akarnak kialakítani. A lényeg, hogy mély tudatállapotban agyunk sokkal befolyásolhatóbbá válik, és ezt őrültek lennénk nem kihasználni.

1. Menj le alfa tudatállapotba. ->Mi az az Alfa tudatállapot? Az alfa tudatállapotot könnyen fel lehet ismerni. Gyakorlatilag minden este és mindenki megtapasztalja mielőtt elalszik. Ez az a bizonyos választóvonal az álomba merülés előtt, amikor még halványan tudatában vagyunk a körülöttünk levő dolgoknak, de már szinte alszunk. Mondhatjuk „elalvás előtti „ állapotnak is.
Hogy érjük el a megfelelő tudatállapotot? Erre több módszer is létezik. Akik rendszeresen relaxálnak azoknak könnyű dolguk van, és nem kell elmagyaráznom, hogy kell elménket lecsendesíteni, és testünket ellazítani. Ha viszont még nem relaxáltál, akkor azt tanácsolom, hogy este feküdj le, és amikor már érzed, hogy elaludnál, ülj fel az ágyadon: kezek a combon, végtagok nem keresztezik egymást, hát egyenes. Őszintén szólva a gyakorlatot fekve is végezheted, de ha kezdő vagy, ezt nem ajánlom, mert be fogsz aludni, mielőtt bármit is csinálnál. Ha ülsz, akkor az ébrenlét állapota garantált. Kulcsfontosságú, hogy az alfa tudatállapotot végig fenn KELL tartani, az egész programozás ideje alatt alfában vagyunk!!!!

2. Alfa tudatállapotban képzeld el magad egy sötét keretes tükörben, amint épp tömöd magadba az édességet, és nem bírsz parancsolni a vágyaidnak. Elemezd ki magadban ezt a rossz szokást, minden hátulütőjével, kiváltó okával együtt, aztán töröld le a gondolati képet. Többet ezt már nem kell egy vizualizáció előtt sem elképzelned!

3. Most képzeld el magad egy fehér keretes tükörben a vágyott, áhított állapotban. Pl. elsétálsz egy édességbolt mellett, de ez teljesen hidegen hagy téged, és továbbmész, vagy este ülsz a tv előtt, látsz egy csokoládé reklámot de nem hiányzik az édesség (érdemes nasi helyett valami egészséges dolgot az asztalra képzelni), akár azt is elképzelheted, hogy a hűtőben, és a lakásodban nincs semmi édesség. De az is egy jó ötlet, ha magad előtt látod, amint egészséges ételeket kívánsz, és eszel: zöldségeket, gyümölcsöket. Használd a fantáziád, bármit kitalálhatsz! Nagyon fontos, hogy az elképzelt szituációk, képek valóságosak legyenek a szemedben. Éld bele magad, amennyire csak tudod. Mintha már el is érted volna a kívánt állapotot. Ne a jövőre vetítsd ki a képeket, hanem a jelenben képzeld a vágyott szituációt. Képzeld el a pozitívumokat, amik a változással járnak. Pl. beleférek a nyári ruhámba, mert nem szedtem fel újabb kilókat az állandó nasi miatt, vagy boldog vagyok mert nem kell fogorvoshoz menjek, hisz a fogaim jók, mióta felhagytam az állandó csokievéssel… A lényeg, hogy elméd számára tedd extra vonzóvá a kívánt állapotot. A dőlt betűs rész olyan fontos, hogy legszívesebben még egyszer leírnám, hogy jól megjegyezd! E nélkül egyszerűen nem működik a dolog.

4. A vizualizációs gyakorlatokat (már csak a fehér keretes tükörrel, és vágyott állapottal) egy hónapon keresztül minden este csinálnod kell. Az a legjobb, ha egy nap 2-3 alkalommal is sort tudsz rá keríteni. Jó tanács, hogy a nassolásról való leszokást érdemes időponthoz kötni. Tedd hozzá a végén mindig „…..-ra abbahagyom a mértéktelen nassolást, és megszűnik az édességek iránti erős vágyam.”

Most lehet, kivertem nálad a biztosítékot, és azt mondod, na azért ez abszurd. De, ha már úgyis kipróbáltál számtalan dolgot, és egyik sem használt, akkor tedd fel magadnak a kérdést: Ugyan mit veszíthetek, ha kipróbálom a vizualizációs technikát?

Ezt a módszert segítő szándékkal írtam. Semmit sem vesztesz vele, csak nyerhetsz. Ráadásul megspórolhatod az állandó nassolások miatti fogyókúrákra szánt pénzed. Alkalmazd sok sikerrel a módszert, és ne feledd: Gyakorlat teszi a mestert! Ezt azért is hangsúlyozom, mert a módszer valóban működik, de ha nem szoktál relaxálni, lehet az elején nehezebb lesz. (érdemes utána járni a relaxációs technikáknak) Később, ha már sokat gyakoroltad, könnyedén le tudsz majd menni alfa tudatállapotba. Sok sikert hozzá!
 
Forrás: www.megagreen.hu, a cikket összeállította: Pór Mariann

Az Elmetükre.hu oldalon is nagyon jól le van írva miként működik a szokáskontroll, itt is feltétlenül érdemes körbenézni!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése